Miloš Zeman při jmenování soudců během svého prvního období na Pražském hradě Foto: Facebook

Vláda podpořila návrh pro Zemana na jmenování 35 nových soudců

Návrh ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), aby prezident Miloš Zeman jmenoval 35 nových soudců, dnes podpořila vláda. Vyplývá to z výsledků zasedání kabinetu zveřejněných na webu Strakovy akademie. Mezi kandidáty převažují ženy, kterých je 20. Nejvíce nováčků má zamířit k soudům spadajícím pod Krajský soud v Plzni.

Česká justice o kandidátech na nové soudce včetně jejich současného i budoucího působiště už dříve informovala.

Mezi kandidáty jsou tři justiční čekatelé, ostatní splnili podmínku povinné právní praxe jiným způsobem. Do obvodu plzeňského krajského soudu má přibýt deset soudců, o jednoho méně zamíří k soudům spadajícím pod Krajský soud v Hradci Králové. Sedm posil získají soudy v hlavním městě. Pod ústecký krajský soud přijde pět nováčků, pod českobudějovický tři. Zbývající soudce by měl působit u Okresního soudu v Olomouci.

Zeman naposledy jmenoval nové soudce minulý měsíc, bylo jich 49. Jmenovací vlna se týkala výhradně hlavního města a severní Moravy a Slezska. Dva navržené kandidáty tehdy prezident jmenovat do soudcovského stavu odmítl – státní zástupce Marka Bodláka a Petra Babku. Poznamenal k nim, že je „dohnaly staré hříchy“.

U Bodláka Zeman tvrdil, že se „velmi aktivně angažoval“ v procesu s exministryní obrany Vlastou Parkanovou v kauze letounů CASA. U Babky pak zmínil veřejné pokárání rozsudkem Nejvyššího soudu v případu vývozu torz bývalých vojenských raket. Bodlák, který na pražském vrchním státním zastupitelství řídí odbor závažné hospodářské a finanční kriminality, nedávno zamítl prezidentův podnět na prověření možné sabotáže při loňské Zemanově hospitalizaci. Jeho domovské státní zastupitelství také řeší případy, které se týkají trestné činnosti v Lesní správě Lány.

Česká justice o obou odmítnutých kandidátech a důvodech prezidenta, proč je odmítl jmenovat rovněž už dříve informovala.

(čtk, ire)