Vrchní soud v Praze navrhl JUDr. Roberta Fremra na post soudce Ústavního soudu Foto: Vrchní soud v Praze

Městský soud v Praze nominoval na ústavní soudkyni Křesťanovou, Vrchní soud Fremra

Městský soud v Praze (MS) navrhl prezidentovi republiky jako kandidátku na ústavní soudkyni místopředsedkyni tohoto soudu Veroniku Křesťanovou. České justici to sdělila předsedkyně MS v Praze Jaroslava Pokorná. Vrchní soud v Praze pak nominoval Roberta Fremra. Prezident Petr Pavel dnes představil svůj způsob výběru soudců některým senátorům.

Soud s největším soudcovským sborem v zemi, MS v Praze, již vybral svoji favoritku pro Ústavní soud (ÚS). Je jí místopředsedkyně MS Veronika Křesťanová. „Nominace si velice vážím. Za svou vizitku považuji svou práci,“ reagovala na dotazy České justice soudkyně.

„Na základě rozhodnutí porady vedení našeho soudu a po projednání se soudcovskou radou byla navržena soudkyně tohoto soudu JUDr. Veronika Křesťanová, Dr., a to pro své výjimečné odborné a vysoké osobnostní kvality. Doktorka Křesťanová spojuje osmnáctileté zkušenosti z advokacie, čtyřiadvacetileté zkušenosti z akademické sféry, přičemž soudkyní je posledních třináct let.  Jsem tohoto názoru, že tato její trojí jedinečná a zároveň dlouholetá zkušenost z několika profesí může být pro práci Ústavního soudu velkým přínosem,“ uvedla pro Českou justici předsedkyně MS v Praze Jaroslava Pokorná.

Veronika Křesťanová se specializuje na autorské právo. Je držitelku ocenění Právník roku za rok 2014 v oboru duševního vlastnictví. Po absolvování Právnické fakulty v Praze v roce 1992 působila až do roku 2010 v advokacii. Soudkyní MS v Praze se stala v roce 2010.

Soudkyně Veronika Křesťanová obdržela v minulosti titul právnička roku Foto: Česká advokátní komora

Vrchní soud v Praze pak nominoval místopředsedu Roberta Fremra. „Vedení Vrchního soudu v Praze vyzdvihlo v nominačním dopisu JUDr. Roberta Fremra jako respektovaného odborníka na trestní a mezinárodní právo, zejména na oblast válečných zločinů a zločinů proti lidskosti a zdůraznilo, že požívá vysokého odborného i osobního respektu nejen u svých kolegů u Vrchního soudu v Praze, ale je vnímán současně jako výrazná a příkladná osobnost celé naší justiční soustavy,“ informovala Českou justici o obsahu nominačního dopisu mluvčí Kateřina Kolářová.

Prezident republiky Petr Pavel oslovil skrze svoji kancléřku Janu Vohralíkovou desítky institucí, včetně krajských, vyšších a nejvyšších soudů, aby mu navrhly možné kandidáty na ústavní soudce. Ty následně posoudí panel v čele s právníkem Janem Kyselou. Kyselův panel chce sestavit seznam kandidátů pro obměnu Ústavního soudu minimálně do roku 2025, kdy se obmění 13 ústavních soudců. Proces výběru již běží, před panelem měli již vystoupit bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa či čestná prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Panel má také vlastní seznam kandidátů, který čítá podle veřejných vyjádření Kysely 35 jmen.

Způsob výběru kandidátů se v kuloárech setkává i s kritickými ohlasy. Prezident Petr Pavel zahájil dnes ráno návštěvu Senátu, na jehož schůzi promluví. Horní komoru navštívil jako první ústavní instituci, a to tři týdny po nástupu do funkce.

Petr Dimun