Expremiér Petr Nečas se pro týdeník Euro rozpovídal o okolnostech, které z jeho pohledu předcházely razii ÚOOZ na Úřadu vlády. Foto: vlada.cz

Nečas pro Euro: Šlachta byl před zásahem na vládě před odvoláním

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta byl před loňským zásahem na úřadu vlády těsně před odvoláním. Týdeníku Euro to řekl tehdejší premiér Petr Nečas. ÚOOZ podle něj selhal v boji s černým obchodem s alkoholem. Důsledkem toho pak měla být metanolová aféra, tvrdí Nečas.

„Tam dochází k obrovským daňovým únikům. Nemělo se vykřikovat na veřejnost, jak jsme dobří, ale měli už daleko dříve dopadnout ty pachatele, kteří obchod s černým alkoholem provozovali,“ řekl Euru Nečas. Zásadní úlohu na dopadení pachatelů mají podle něj krajské kriminálky v Ostravě a ve Zlíně, nikoliv ÚOOZ.

Nečas kritizoval také to, že útvar nemá v posledních letech žádné úspěchy v potírání obchodu s bílým masem. „Tady je jasně vidět, že hlavní náplní činnosti těchto policejních útvarů se stal hon na politiky. Prostě, odstřel si svého politika, a čím vyššího sestřelíš, tím větší mediální hvězdou budeš,“ řekl týdeníku Nečas.

ÚOOZ provedl zásah loni 12. června. Kauza údajného podplacení exposlanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS. V současné době je v případu obviněn Nečas, bývalá šéfka vládního kabinetu Jana Nagyová, nynější Nečasova manželka, a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.

V další větvi případu jsou pak spolu s Nečasovou (dříve Nagyovou) kvůli údajnému sledování Nečasovy někdejší ženy Radky stíhání bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek.

Kvůli úniku informací z Bezpečnostní informační služby (BIS) je pak mimo jiné obviněna Jana Nečasová, lobbista Ivo Rittig nebo obchodní partner a právní poradce Tomáš Jindra.

-čtk-