Podle soudce Vlastimila Nedvěda splnil Novák všechny zákonné podmínky podmínečného propuštění. Reprofoto: ČT

Týden v české justici: Soudce Dienstbier, skoro osvobozený korupčník a druhé pohlaví u prohlídek

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Média se v uplynulém týdnu kromě pokračujících diskuzí nad novou podobou služebního zákona věnovala také návrhu novely zákona o státním zastupitelství či připravovaným změnám v občanském zákoníku. Různé úhly pohledu na připravovanou novelu občanského zákoníku přinesl v úterý deník MF DNES. Novela bude podle informací listu výrazně obsáhlejší, než se původně předpokládalo a ovlivní prakticky všechny oblasti soukromého práva. Změn se dočká např. obecná úprava právnických osob, právního jednání či dědického a věcného práva. Náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán odhaduje, že dojde ke změně až desetiny textu, což je výrazně více, než plánovala Pelikánova předchůdkyně Hana Marvanová. „Vypadá to, jako když se tvoří nové revoluční právo. Není to standardní postup,“ nechal se slyšet jeden z autorů nového občanského zákoníku profesor Karel Eliáš, který k novele píše oponenturu.

Hospodářské noviny se ve středu zaměřily na finanční náklady spojené s novým občanským zákoníkem, které původně měly být pro státní rozpočet nulové. Podle informací listu se tyto náklady jen za ministerstvo spravedlnosti pohybují ve stovkách miliónů korun, což potvrdil i Robert Pelikán, podle něhož budou činit dopady na celý státní rozpočet až několik miliard. Nesouhlas s tímto tvrzením však vyjádřil bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Podle komentátora Hospodářských novin Petra Honzejka pak zkušenosti s novým občanským zákoníkem dávají za pravdu jeho kritikům. Honzejk se dále ve svém komentáři obával mj. problémů spojených s nedostatečnou výkladovou praxí a judikaturou.

Silvie Lauder se v Respektu podrobně zabývala dohodou vládních stran s částí opozice nad podobou nového služebního zákona. Podle ní dohoda „zásadně mění očekávanou reformu státní správy“ a to především kvůli ústupku ohledně Generálního ředitelství státní správy. Lauder ve svém článku polemizovala s argumenty jak odpůrců původního návrhu, tak jejich zastánců. V článku bylo dále připomenuto, že podobný vývoj panoval kolem služebního zákona na Slovensku, kde byl nejprve „Úrad pre štátnu službu“ zaveden, před osmi lety zrušen a současná Ficova vláda jej znovu ustavila.

Značně kritický byl vůči dohodě z minulého týdne programový ředitel Transparency International Radim Bureš. Ten ve svém komentáři pro úterní MF DNES vyslovil obavu, že nebude nijak omezena pravomoc ministrů při personální politice na jednotlivých úřadech. Závěrem svého článku se Bureš také opřel do argumentu M. Kalouska, že by Generální ředitelství státní služby bylo ohrožením demokracie. Poukázal na to, že tento úřad nebo jeho obdoby fungují např. ve Francii či Velké Británii. Zrušení Generálního ředitelství označil za chybu také prezident Miloš Zeman, který byl ve středu hostem pořadu Interview ČT24. Ještě více mu ale vadí zachování politických náměstků na ministerstvech.

Litoměřický okresní soud souhlasil v pátek s podmínečným propuštěním z vězení někdejšího senátora a starosty Chomutova Alexandra Nováka, který si odpykává čtyřletý trest za korupci. Soud mu uložil sedmiletou zkušební dobu a vyzval ho, aby vrátil čtyřicetimilionový úplatek, který získal za prodej městských akcií. Novák si odpykal třetinu trestu a o propuštění požádal sám. Vězení ale zatím neopustí. Státní zástupce podal proti rozhodnutí stížnost.

Lidové noviny ve středu referovaly, že do návrhu novely zákona o státním zastupitelství se nedostala některá důležitá opatření mj. vznik tzv. protikorupčního speciálu. Ohrožena je tak nezávislost státních žalobců. Za původní návrh, který toto opatření zahrnoval, se ve vysílání ČT postavil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Podle náměstka ministryně spravedlnosti Roberta Pelikána, který má novelu na starosti, by tím však vznikla čtvrtá, nikým nekontrolovaná moc ve státě. Toto tvrzení odmítla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Zároveň zdůraznila, že pokud chce ministerstvo jít tímto směrem, měla by tomu předcházet věcná diskuse. Tématu se ve čtvrtek na České justici věnoval i Robert Malecký či komentátor serveru aktuálně.cz Martin Fendrych.

Podruhé ve dvou dnech se nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dostal do sporu s vedením ministerstva spravedlnosti. Poté, co ve středu kritizoval odklon ministerstva od schváleného věcného záměru zákona o státním zastupitelství, ve čtvrtek se vyjádřil kriticky k výzvě ministrů spravedlnosti a vnitra, aby vydal pokyn k častějšímu návrhu na zabavování aut zfetovaným a opilým řidičům. Podle Zemana není takové opatření všelékem.

Lidové noviny se tématem zabývaly i ve svém pátečním vydání, kde kromě reakce ředitele Transparency International Davida Ondráčky na chystané změny publikovaly i rozhovor s Pavlem Zemanem. „Snažím se státní zastupitelství chránit před zásahy zvenčí. Víte, nakonec to budou poslanci a senátoři, kteří se musí rozhodnout, jaký model vlastně chtějí. Jestli chtějí státní zastupitelství, prokuraturu, anebo dokonce prokuraturu, kterou ovládá ministr spravedlnosti,“ prohlásil v interview nejvyšší státní zástupce, který dále odpovídal i na otázky spojené s obsahem novely.

Hned několik zákonů a novel podepsal ve středu prezident Miloš Zeman. Napříč médii se hovořilo především o novele zákona o soudech a soudcích, díky které mj. vzroste plat ústavním soudcům či o novele, která od příštího roku upravuje valorizaci penzí. Podrobnosti přinesly např. servery novinky.cz, aktualne.cz či Česká justice. Prezident také v pátek jmenoval 15 nových soudců obecných soudů, což s předstihem avizoval server ČTK.

Novým náměstkem ministryně spravedlnosti pro trestní politiku se stal Vladmír Zimmel, bývalý ředitel a zakladatel tzv. finanční policie. Ministerstvo jeho jmenování oznámilo v pondělí v tiskové zprávě. Jak připomněly mj. servery Česká-justice.cz či lidovky.cz, nahradil Zimmel ve funkci Pavla Šterna, kterého ministryně Válková odvolala v polovině června kvůli sporům ohledně tendru na elektronické náramky pro domácí vězně.

Na vznik soudcovské samosprávy, minimálně v otázkách personálních, je už dávno pozdě, to není otázka nazrávání času. Vtip je v tom, že ostatní politici nevěří nešťastnému ministru spravedlnosti, který si stejně ničím nepomůže, akorát se dostává do takových střetů, jaký třeba vznikl teď v Ústí nad Labem,“ řekl v sobotním rozhovoru pro Českou justici předseda Městského soudu v Praze a čestný prezident Soudcovské unie Libor Vávra.

Přestože již řadu let existuje ucelený návrh na vznik soudcovské samosprávy, obsahující jak úpravu věcí personálních, tak ekonomickou správu justice, pomalu sílí hlasy, aby se tyto otázky rozdělily a v první fázi soudci převzali jen část pravomocí. Ve zmíněném rozhovoru pro Českou justici se tak nově vyjádřil právě Libor Vávra.

Mezi další zmiňované aktivity ministryně spravedlnosti patřila i její úterní schůzka s ministrem vnitra Milanem Chovancem /ČSSD/ a ministrem financí Andrejem Babišem /ANO/. Např. server iDNES.cz informoval o tom, že se ministři dohodli na represivním postupu státu vůči tzv. kvízomatům, které se začaly objevovat v hernách. S ministrem vnitra se Válková dále shodla na zpřísnění postihu dopravních deliktů. „Budeme připravovat školení a pravidelné porady, kam budeme zvát i zástupce nejvyšších soudů, kteří mají možnost usměrnit rozhodovací činnost soudců nižších stupňů,“ řekla Válková na briefingu po schůzce ministrů, jejímž závěrům se věnovaly např. úterní Události ČT.

Prezident Miloš Zeman v pátek na Pražském hradě jmenoval 15 nových soudců.Je mezi nimi i odborník na správní právo Filip Dienstbier, který zamíří k Nejvyššímu správnímu soudu. Ve skupině jmenovaných soudců ovšem převažují kandidáti z jiné, než soudní praxe. Prezident současně označil stav české justice za nelehký. O jmenování informoval mimo jiné i server Česká-justice.cz.

Slovenské novele zákona o hospodářské soutěži se věnovaly pondělní Hospodářské noviny. Za upozornění na podvod či nekalé jednání může podle novely firma či osoba, která na danou situaci upozorní, získat až 100 000 eur. Autorka článku Lucie Hrdličková se český na antimonopolní úřad obrátila s dotazem, zda podobné opatření bude zavedeno i v Česku. „ÚOHS bude sledovat, jak se využití placených informátorů v zahraničí osvědčí. Jakýmkoli úvahám o případném začlenění tohoto nástroje do českého soutěžního práva by samozřejmě musela předcházet důkladná analýza jeho efektivity i vyhodnocení zahraničních zkušeností,“ byl v článku citován místopředseda ÚOHS Michal Petr.

Za doslova šokující označila podle serveru Česká-justice.cz Unie obhájců ČR informaci o záměru Ministerstva spravedlnosti umožnit při osobních prohlídkách intimních lidských partií ve vazbě přítomnost zaměstnanců vězeňské služby opačného pohlaví. Navrhovaný postup by byl podle Unie obhájců další degradací lidské důstojnosti. Unie obhájců se proto obrací na ministerstvo s výzvou, aby se vyjádřilo, zda považuje ponižující intimní prohlídku konečníku za přítomnosti opačného pohlaví v souladu s lidskými právy, zejména s právem na lidskou důstojnost. Výzva je reakcí na informaci serveru Echo24.

Součástí advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners se stali advokáti Jiří Buryan (oblast fúzí a akvizic a obchodní právo) a Juraj Dubovský (rozhodčí a soudní řízení). Oba advokáti přišli z kanceláře Weil, Gotshal & Manges. O personálních přesunech informoval server PravniRadce.iHNed.cz. Hospodářské noviny v pondělí přinesly zprávu, že partnerem advokátní kanceláře Weinhold Legal se stal Miroslav Dubovský, bývalý partner v Hogan Lovells. Deník E15 pak zmínil, že tým advokátní kanceláře Dentons posílila Markéta Tvrdá, která dříve působila v kanceláři Glatzová & Co.

 

OČEKÁVANÁ AGENDA

do 24. 8. Pokračují vládní prázdniny
  12. schůze Poslanecké sněmovny je přerušena až do středy 27. 8.

 

hi-banner